Генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън, беше гост на конференцията, посветена на сигурността в Югоизточна Европа, в която участват 6 министри на отбраната от региона.:

В обръщението си към форума външният министър Соломон Паси подчерта, че Съединените щати и България са единствените държави, които лорд Робъртсън посещава два пъти, за да си вземе довиждане преди официалното напускане на поста. Джордж Робъртсън напомни, че НАТО е инвестирало сериозно по отношение на политическите, човешките и финансовите капитали в Югоизточна Европа и тези инвестиции са показали резултат.

"Ние сме решени да продължим основната си роля в поддържането на мира и сигурността в региона толкова колкото е необходимо", заяви  генералният секретар на НАТО. 

Лорд Робъртсън каза още, че на прогреса на Югоизточна Европа пречат икономическата стагнация, корупцията и остарелите военни структури. В словото си премиерът Саксобургготски заяви, че, трафикът на хора, наркотици и оръжие и организираната престъпност са рискови фактори, чието преодоляване е възможно само с усилията на държавите в региона и авторитетни партньори. За това според премиера международното присъствие в Западните Балкани трябва да бъде запазено.

"Превръщането на Югоизточна Европа в зона на трайна стабилност ще доведе до повишаване на сигурността в цяла Европа", каза министър-председателят.

Лорд Робъртсън получи днес от президента Георги Първанов орден "Стара планина" -  първа степен. Той бе отличен за личния му принос за укрепването на мира и сигурността в Западните Балкани и за отправяне на покана към България за присъединяване към НАТО.