Началникът на Генералния щаб генерал Никола Колев съобщи, че проверката за инцидента с простреляната в Кербала редник Павлина Ламбева вече е приключила.

Виновниците са няколко и до края на седмицата ще има заповед, допълни генералът. Той беше заедно с министрите на външните работи и отбраната на заседание на Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Обсъдени са българският контингент в Ирак и резултатите от посещението на министър Паси в Багдад.

Редник Ламбева е в лагера и се възстановява, всички от контингента в Кербала са в добро здраве, допълни генерал Колев. Командирът на контингента и старши националният офицер имат право да отказват задачи, за които рейнджърите на са подготвени, съобщи министър Свинаров. Той заяви, че не се очаква на българския контингент в Ирак да бъдат възложени административни функции.

Министърът на външните работи смята, че ще бъде добре и за Ирак, и за международната общност, ако и НАТО, и ЕС, и ООН се ангажират повече с Ирак. В предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви Соломон Паси каза, че засега нямаме хора, обучени за административно управление в чужда държава - независимо военни или цивилни:

"За да управляваш чужда държава, чужд народ, трябва да имаш в някаква степен манталитет на окупационна сила. Нашата история до този момент не е култивирала у нас този манталитет."