Надежда Михайлова си постави за цел с управлението в София да покаже модела, който СДС предлага за бъдещо управление на страната.

От рано сутринта членове и симпатизанти на СДС очакваха председателя на партията да им представи кандидата за кмет. Точно в 12 ч. на обяд Надежда Михайлова застана пред тях и в двете качества.

"Смятам, че е една добра кандидатура, една силна кандидатура. Една от малкото възможни, които бяха", каза Иван Николов, член на СДС. 

"Една от най-добрите. И тя ще бъде най. Най, най, най!", заяви Мими Вучева, член на СДС. 

Надежда Михайлова се кандидатира, защото иска София да има прозрачно и отговорно управление. Обеща не само да слуша, но и да чува хората. Не обеща да реши проблемите за 8 или 800 дни.

"Ще вложа цялото си сърце, цялата си енергия в бъдещето на София. Както в продължение на 4 години вложих всичко от себе си, за да изградим достойния образ на България пред света. Както вече 12 години давам всичко от себе си за успеха на СДС", заяви Надежда Михайлова. 

Кандидатът на СДС поведе събралите се членове и симпатизанти на първото предизборно шествие. Запали първата свещ за успех на изборите и отказа да коментира кого ще подкрепи на втория тур, ако не успее. Заяви, че оценката й е променена и че днес вече не споделя собствените си думи, че лидерът на голяма партия не се кандидатира за кмет, а за премиер.

"Искам да покажа с управлението на София каква е заявката на СДС за управлението, бъдещето на България.", поясни Надежда Михайлова.

"Това не важеше ли и преди няколко месеца. Защо не ви издигнаха още първия път?", бе въпросът на Би Ти Ви към  синия кандидат-кмет на София.

"Защото това, което се случва в България, ме навежда на мисълта, че наред с всички други проблеми, които трябва да бъдат решени в самия град, битката за София е битка и за начина, по който България ще върви оттук нататък и за мен тази битка е политическа. Съвсем нормално е лидерът да се включи в политическата битка."

Импровизираното синьо шествие завърши до паметника на Васил Левски. Така Надежда Михайлова откри предизборната си кампания за кмет на София.

Стефан Софиянски е очаквал кандидатурата на Надежда Михайлова за кмет на София и се нядава тя като дама да внасе положителен тон в предизборна кампания. Софиянски смята, че първият тур ще изиграе ролята на предварителни избори на дясноцентристките партии.

Като кандидат-кмет в предстоящите избори, Надежда Михайлова трябва да прецизира изказванията си по време на парламентарен контрол, особено когато той се излъчва пряко по държавните медии. Позицията е на говорителя на Централната избирателна комисия за местните избори Александър Александров.

Според Александър Александров, въпрос на морал е синята лидерка и кандидат за столичен кмет да не злоупотребява с правата си като депутат.

"Очевидно няма да може да изпълвяма функциите си на депутат, след като се прави кампанията. Въпрос на нейно решение е", коментира  Александър Александров - говорител на ЦИКМИ.

Според Закона за местните избори, Надежда Михайлова не е длъжна да вземе отпуск като депутат по време на предизборната си кампания, тъй като не е на държавна или общинска служба.