Близките на 24-годишен младеж дариха органите му за трансплантация. На 30-ти август, след битова злополука, момче от Габрово постъпва в плевенската болница с тежка мозъчно-черепна травма. Снощи, след настъпването на мозъчна смърт, тялото на младежа е транспортирано в София. От Националния център за трансплантации съобщиха за Би Ти Ви, че срокът за пренасяне на органите е бил съкратен до минимум.

Още в Плевен лекарите установяват, че 24-годишното момче е подходящо за полиорганна трансплантация

Транспортират младежа в университетската клиника "Св. Екатерина". Жизнените му функции се поддържат в специален реанимобил. Тук е извършена експлантацията на бял и черен дроб, сърце и бъбреци. От "Бултрансплант" увериха, че времето за пренасяне на органите е съкратено до минимум.

"Нещата, доколкото знам, са били по-благоприятни.", казва  д-р Александър Табаков - зам.-директор на Университетска болница за активно лечение "Св. Екатерина".

Сърцето и белият дроб ще бъдат трансплантирани на двама пациенти - мъже на 22 и 24-годишна възраст.

Трансплантацията на единия бъбрек ще бъде извършена в Александровска болница, а на другия - в "Пирогов", уточни д-р Янко Начков, директор на Националния център за управление на трансплантациите "Бултрансплант".

"Нека не забравяме, че транстлантацията има период на отхвърляне, после период на задържане, на възможна инфекция и т.н. Това е операция с повече рискове от всяка друга операция", заяви д-р Александър Табаков. 

По тази причина и за да не травмират близките на донора и приемниците, от "Света Екатерина" отказаха да обявят пред медиите кога ще приключат сложните операции. За да бъде огласена една трансплантация, трябва да има резултат - положителен или отрицателен. За окончателен резултат, обаче са нужни няколко дни. 
 

Тази вечер около 20.30 часа ще започнат трансплантациите на бъбреците, експлантирани от катастрофиралото 24-годишно момче. Това съобщи директорът на "Пирогов" - д-р Спас Спасков.