"Франс прес" съобщава, че това е един от най-кървавите атентати след края на военните действия в Ирак. Бомбата се взривила, когато хората излизали след молитвата. От експлозията рухнал сводът на изхода на джамията. Част от излизащите били затрупани. При атентата са загинали 82 души. Близо 229 са ранени, съобщават лекари от болница в Наджаф.

Сред загиналите е аятолах Мохамад ал-Хаким. Той ръководеше подкрепяната от Иран организация Върховен съвет за ислямска революция в Ирак.

Аятолах ал-Хаким прекара 20 години в изгнание в Иран и се завърна триумфално след падането на режима на Саддам Хюсеин, съобщава "Франс прес". Шиитите са най-многобройната религиозна общност в Ирак.

Шейх Саад Абас, който служи в Джамията на Али заяви, че нападението е дело на движения, които мразят шиитите. Агенцията припомня, че преди няколко дни беше извършено покушение срещу роднина на аятолах ал-Хаким, а бомбата днес е заложена на южния вход, откъдето той влиза и излиза. Днес духовникът също е участвал в служението.

"Франс прес" лансира и версията, че атентатът може би е плод на вражди, вътре, сред самите шиити.

Лидерът на Иракския национален конгрес Ахмад Чалаби смята, че убийството е опит да се провокират вражди между религиозните общности.

В декларация на гражданския администратор на Ирак Пол Бремър се казва, че взривът е показал, че враговете на нов Ирак не се спират пред нищо, те убиват невинни хора и извършват насилие срещу свещените за исляма места.

Днес след обяд турският министър председател Реджеп Ердоган се изказа в полза на това Турция да изпрати войски в Ирак, съобщи "Франс прес". Досега Анкара отказваше да стори това.