Министърът на външните работи на Афганистан д-р Абдулла Абдулла благодари на българите за подкрепата и за установяването на сигурност в страната.
Днес той се срещна с българския министър на външните работи Соломон Паси. У нас д-р Абдулла отново поиска Организацията на обединените нации да разшири мироопазващата си мисия в Афганистан. Двамата министри обявиха, че заедно ще фокусират общественото внимание върху борбата с наркотрафика, който е основен донор на терористичните организации.

България е ангажирана с освобождаването, демократизацията и възстановяването на Афганистан, потвърди министър Паси.

"Благодарение на усилията на международната общност и на България, Афганистан се превърна от точка на нестабилност в място на надежда", заяви афганистанският външен министър.

Български фирми вече работят в Афганистан. Все още обаче по-голямата част от фирмите, които традиционно търгуваха или строяха там, не са възвърнали позициите си. Засега Кабул няма нови искания за военна помощ. Необходима му е обаче българската подкрепа в Съвета за сигурност за още миротворци.

"В над 90 процента от Афганистан има осигурена сигурност. Талибаните и "Ал Кайда" не искат да признаят голямата загуба, която претърпяха. Борбата срещу тях обаче не е приключила, имаме още много работа", посочи д-р Абдулла.

"Една от основните ни цели е да привлечем вниманието на международната общност върху това, че терористичните организации твърде часто се финансират от наркобизнеса", подчерта министър Паси.

Той е поканил афганистанските спортисти, които ще участват в Олимпийските игри в Атина, да се подготвят у нас.