Европейският съюз смята да увеличи годишната си помощ за Афганистан с 200 милиона евро. Тези средства ще се използват предимно за възстановяване на афганистанската икономика и за стабилизиране на страната, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон.

Беше решено мандатът на полицейската мисия на Европейския съюз в Афганистан да бъде удължен, заяви той.

Афганистан е ясен пример за жизнената необходимост от тясна координация между хуманитарните, гражданските и военните действия. Сигурността, политическата реформа и икономическото развитие се усилват взаимно. Ето защо ние работим още по-упорито за обединяване на енергията в различните посоки, за постигане на взаимно изгодно сътрудничество между Европейския съюз и НАТО, изтъкна Барозу.

В това време на тежки бюджетни и финансови ограничения гражданите на Европейския съюз трябва да се убедят, че Афганистан се отнася отговорно към решаване на такива сериозни проблеми като спазването на правата на човека, доброто управление, съдебната и изборна реформа, борбата с наркотрафика и корупцията, допълни Барозу.