Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че Иран иска да се възползва от хаоса в Египет и да създаде там "друга Газа", управлявана от ислямски фундаменталисти.

В изявление пред парламента на Израел Нетаняху каза, че очаква новото правителство на Египет да спазва сключеното преди три десетилетия израелско-египетско мирно споразумение. Той обаче предупреди, че ислямистки групи вече са успявали да вземат властта с демократични средства в Иран, Ливан и ивицата Газа.

"Има ли свобода в Иран? Има ли демокрация в Газа? Поддържа ли Хизбула човешките права?", попита израелският премиер. По думите му иранците искат Египет  "да се върне в средните векове".

"Те искат Египет да се превърне в нова Газа, която да бъде управлявана от радикални сили, които са против всичко, което искаме ние, всичко, което отстоява демократичният свят", каза Бенямин Нетаняху. Той обаче не посочи как Иран ще направи това.

В началото на антиправителствените протести в Египет Нетаняху не ги коментираше, но през последните няколко дни неколкократно предупреждава за опасностите, които могат да произтекат от нестабилността в Египет.

Египет е първата арабска страна, с която Израел сключи мирен договор през 1979 г. Оттогава той се спазва стриктно от Кайро, а Хосни Мубарак поддържаше тясна връзка с израелските лидери и беше техен посредник с останалия арабски свят.