Приетият вчера във ВМА пациент, който бе транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" от о. Крит, е в съзнание, контактен и адекватен, съобщиха от болницата. 22-годишният мъж е с тежка черепно-мозъчна травма, с фрактура на бузата  и на лицевата част на черепа, както и с фрактури на шийните прешлени.

При направените изследвания са установени нарушения в дихателната система, които според специалистите ще бъдат овладени до дни.  До тогава  пациентът ще редува режим на апаратно и на свободно дишане. В задоволително състояние е гълтателния и кашличния рефлекс, което ще позволи да бъде захранен през устата.

Вероятно в началото на следващата седмица пострадалият ще бъде изведен от Клиниката по реанимация на ВМА и ще бъде преместен в Клиниката по неврохирургия, където ще продължи процеса на активно лечение и рехабилитация.

В болницата на о.Крит, където първоначално е бил приет, е коригирана лицевата фрактура, извършена е и оперативна намеса за коригиране на шийните прешлени. Около месец и половина след инцидента пациентът е бил в тежко състояние  на апаратно дишане, но преди около десетина дни е изведен от това състояние. Това е позволило да се търсят начини за  неговото транспортиране до България.