Съветникът в британското министерство на отбраната - Дейвид Кели, който се самоуби миналия месец, беше погребан днес.

Продължават обаче скандалите около ролята му на източник в радиорепортаж, изобличаващ твърденията на британското правителство за опасността от иракските оръжия за масово поразяване.

Тленните останки на д-р Кели бяха положени в двора на църква - с изглед към мястото, където той сложи край на живота си. Около 160 близки дойдоха на службата в Оксфордшир.

Тялото на оръжейния инспектор на ООН бе намерено преди 19 дни с прерязана вена на едната ръка. Това стана в разгара на скандала за начина, по който британското правителството е оправдало войната в Ирак. В интервю за Би Би Си, като анонимен източник, Кели обяви за преувеличени твърденията, че Багдад може да използва химически или биологични оръжия до 45 минути. Последиците от аферата продължават вече трети месец. Преди няколко дни говорител на премиера Блеър сравни покойния Кели с героя от научнофантастичен роман Уолтър Мити - метафора за фантазьор или човек с мания за величие. Вчера от Даунинг Стрийт изпратиха писмо с молба за прошка до близките на Дейвид Кели.