Новите стандарти за отглеждане на кокошките влязоха в сила само преди няколко дни. От първи януари у нас, подобнo на другите страни в Европейския съюз действа директивата за хуманно отношениe към кокошките носачки. Какви са новите изисквания и какви ще бъдат последствията за потребители и производители?

Птицеферма в добричкото село Дончево отговаря на всички европейски изисквания за хуманно отношение към кокошките носачки.

„Птиците до тая година се отглеждаха една част в неуголемени клетки. Това бяха по 2, по 3, по 4 кокошки в неуголемени клетки. А изискванията за хуманно отношение е, в тези клетки от  1 януари 2012 да не се отглеждат птици и да се отглеждат в т.нар. алтернативни технологии." Иван Иванов, директор на фирмата за отглеждане на птици.

Алтернативните технологии са три - свободно отглеждани птици, подово или в уголемени клетки.

„Разликата в яйцата от начина на отглеждане на птиците се разбира от обозначенията на опаковката и на яйцето. За свободно отглеждане, които казахме, че пускат на дворчета  и на открито, яйцата се бележат с 1, за подово отглеждане, където само в помещенията се отглеждат на свободен под - с 2; и в уголемена клетка, т.нар. евроклетка се отбелязват с 3. Това са трите вида яйца, които в България ще се срещат. Има още един вид с 0, които се биологични, но аз поне нямам информация в България да се отглеждат такива яйца", каза Иванов.

Новите клетки са не по-малки от 2000 квадратни сантиметра, а за всяка кокошка в клетката трябва да има не по-малко от 750 квадратни сантиметра площ.

„Кокошките живеят в групи по 60 птици в апартамент, а преди живееха по 2,3 до 4 птици максимум в зависимост от големината на клетката", каза Иванов.

С въвеждането на новите изисквания, през тази година в птицефермата ще произведат по-малко яйца. От 140 милиона през миналата година, през 2012-а ще бъдат не повече от 100 милиона.

Според Иванов новите изисквания ще доведат и до по-висока цена на яйцата, тъй като при подовото отглеждане всяка кокошка има нужда от повече фураж, а през зимата - и от допълнително отопление.

„Цената на пазара не я определяме ние, а я определя самия пазар. Иначе за съжаление, ето от 1 януари ние започваме да продаваме на цени по-ниски, отколкото струват яйцата", коментира производителят.

За качеството на яйцата производителите пък са категорични, че няма значение как се отглежда кокошката носачка.

„По нищо няма да се различават яйцата, нямат никаква разлика в качеството. А качеството на яйцата по принцип зависи от начина на хранене, от микроклимата, който създаваме в помещението и от технологията", каза Веселина Даткова главен технолог.