Състав на Софийския градски съд  разглежда искането за промяна на мярката за неотклонение на Николай Методиев - Пилето. В момента Методиев е с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Миналото заседание на съда беше отложено заради отсъствието на адвоката на Методиев, за което пред съда беше представен болничен лист.

Тридесет и петгодишният Методиев е обвинен за самоуправство. Николай Методиев - Пилето е смятан за организатор на контрабандните канали на Константин Димитров - Самоковеца. В края на миналия месец на Кулата бяха задържани шест тира с контрабандна стока от Китай. Според официалните документи на товара, в тировете би трябвало да има строителни материални. В тях обаче била намерена друга, недекларирана стока. Два дни след това при проверка на камионите се оказало, че стоката била разтоварена и на нейно място е поставена такава, каквато е по документи. Разтоварването е станало със съдействието на двама полицаи, които са охранявали тировете. Служителите на реда са били принудени да действат под натиск и заплахи за техните семейства. Стана ясно, че в контрабандния канал има замесен и митничар, с чиято помощ камионите са пломбирани отново.

Софийският районен прокурор Славчо Кържев преобразува в следствия дознанията срещу Николай Методиев - Пилето за контрабанда, поради фактическа и правна сложност на случаите. От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че главният прокурор Никола Филчев е разпоредил разследването по делата да се извърши от Националната следствена служба. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че двете дознания са перфектни и не разбира защо от прокуратурата им ги вземат насила.