Съществуват теории, според които боговете са пришълци от космоса. Авторите на подобни тези ги доказват с различни странни снимки и рисунки.

В църквата от 1614-а година в разложкото село Добърско, хората откриват интересни символи в стенописите.

Стенописите в църквата "Свети Тирон и Теодор Стратилат" дълго време са били скрити от наслоилия се през годините пушек от свещи и кандила. Когато през 70-те години, храмът е почистен, той е обявен за национален паметник на културата. Кметът на село Добърско разказва, че реставраторите откриват интересни изображения в иконите.

"Тука, на Преображение, Христос е в нещо като космически кораб и това за времето си е било много интересно. Тук, на Възкресение също. Тук е като в летателна капсула

Няма данни кога точно е построена църквата. В началото се е предполагало, че храмът е изграден през 1122 година, заради мраморната плоча в средата.

"Това е имперски символ - двуглав орел и надписа лето 1122"

След почистването на стенописите се установява, че църквата е изографисана през 1614 година. Заради разминаването в годините, учените предполагат, че или мраморната плоча е донесена по-късно, или църквата е разрушавана и възстановявана.

Стенописите, заради които църквата е обявена за паметник на културата, са почти напълно запазени, но има опасност да бъдат унищожени от влагата.

Засега няма изгледи храмът скоро да бъде реставриран. Кметът обаче спешно търси пари за ремонт на покрива.