Министър Петканов определи средната възраст на участниците в контрабандните канали между 25-35 години и обяви, че не знае дали днешните канали са плод на създадените през последните 20 години канали на Държавна сигурност.

Вътрешният министър е отговорил на Комисията по вътрешна сигурност към парламента, че в МВР няма документирана информация за съществуване на контрабандни канали на държавата преди 89-а година. В доклад, подписан от бившия вътрешен министър Христо Данов обаче пише, че "скритата транзитна търговия е била официална държавна политика, осъществявана от наши фирми". Обхващала е стоки под особен международен контрол - реекспорт на оръжие, както и износа на медикаменти под контрол - каптагон. В доклада се изброяват фирми като "Кинтекс" и нейни производни, като се цитират документите за създаването им с тази цел. 

На въпрос кой е прав - той или Христо Данов, министърът на МВР отговори: "И двамата."

В началото на 90-те кръгът от фирми, засечени в същата контрабанда - на оръжие и каптагон, са били известни на вече демократичните служби, става ясно от доклада, подписан от Христо Данов.

Комисията е установила, че в тези фирми тогава са работили 14 души - бивши и настоящи служители на Държавна сигурност, които са се занимавали с тази дейност и по поръчение на партията. Кои са те след проучването от 91-ва година, институциите не са се интересували. През 90-а година в Главно следствено управление е образувано дело за незаконна търговия със забранени лекарства, по-известна като каптагоновия канал, контролиран от фалимията Тюркмен. Материалите са във Военна прокуратура.

През 91-ва в доклада пише, че се изяснява дейността на фирмите "Комко", "Тюркмен", "Ширио", "Оварас", "Тератон", "Инар" и "Металхимкомерс" във връзка с контрабанда на оръжие и лекарства.

Днес на въпрос това дело представлява ли интерес, министърът на вътрешните работи отговори така: "Не съм се интересувал, защото не е в МВР."

Според министър Петканов, с контрабандата на първо място трябва да се борят митниците, а после МВР.

Попитан в случай, че МВР е на второ място, дали не смята, че е нужно да се проследи историята на контрабандните канали, за да бъдат разкрити, Георги Петканов каза: "Не, не смятам."

Междувременно депутатът от СДС Йордан Бакалов и член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност заяви в Пловдив, че от 2 години в МВР е спряна оперативната работа по изясняването на организаторите на контрабандата у нас. Бакалов призова министъра на вътрешните работи да провери данните от архива и да ги огласи. Той допълни още, че в доклада от 1992 г. има имена на десетки фирми, които са създадени преди 1989 г., но функционират и в момента. Според Йордан Бакалов, една от тях - "Тюркмен", е свързана с някои управляващи в момента и с изгонени от страната чуждестранни граждани.