Според експерти скокът на туризма у нас се дължи на постигнатия баланс между цена и предлагано качество. Не малка заслуга за това се отдава на пълната приватизация на базата от хотели, ресторанти и последвалия поток от местни и чужди инвестиции. Сега черноморските курорти съставляват около 70% от целия туристически продукт, който предлага страната ни. Например община Приморско е инвестирала близо 3 милиона лева само за настоящия летен сезон. Очаква се туристите в този район да достигнат един милион души за сезона.

Само организираните туристи, които ще пристигнат това лято от Великобритания в България, ще бъдат над 100 000. 97% от руснаците, получили виза в консулската служба на България в Русия, са посочили като цел на пътуването си туризъм.

Резултатът за изминалата 2002 година е, че приходите от туризъм в България са над 1 200 000 лева, което прави около 4,5% от брутния вътрешен продукт.

Страни извън еврозоната като България и Хърватия са постигнали ръст в туризма от 40%-50%, тъй като са евтини дестинации, отбеляза председателят на Федерацията на гръцките туристически организации Мариос Тривизас. Покачването на интереса към България е за сметка на Гърция, тъй като страната се смята за скъпа туристическа дестинация. Според Тривизас, гръцкият туризъм е отбелязал спад от 15%.

За сметка на покачващия се брой чуждестранни гости у нас обаче, спада вероятността България да се превърне от дестинация за масов туризъм в място за отдих на високо ниво, което ще осигури по-платежоспособни клиенти.