Дълговата криза в света и намаленият рейтинг на САЩ ще се отразят на България, заяви пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Две са причините за това. Първо, обявеният от американския президент Барак Обама план беше изтълкуван негативно от пазарите. Второ, опитът на Берлускони да успокои европейските пазарите по отношение на италианския дълг също се оказа неуспешен. И двамата не намериха най-силните думи и аргументи, следствие на което падна нюйоркската борса, после и другите. Натрупват се сигнали, че кризата ще влезе във втория спад. Това за България означава, че няма да може да бъдат увеличени доходите, няма да може да бъде преодоляна безработицата или поне ще са нужни титанични усилия", коментира Иван Костов.

По думите му обикновено вторите кризи не са с такъв дълбок спад както първите, но от друга страна може да се влезе в дълговременна депресия.

За гласувания с ДПС вот на недоверие

"Казаха се много неща по мой адрес, но ще ги пропусна, защото това е езикът на бившата държавна сигурност, с който ме атакуват много време", заяви лидерът на ДСБ, визирайки изявлението на председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова след гласуването на вота, както и декларацията на ГЕРБ.

Костов припомни, че премиерът е пожелал да направи правителство на малцинството.

"Тогава имаше разговори за коалиция, но не и пазарлъци. Предлаган ни е един министерски пост, но ние го отказахме. Тези разговори бяха единични, не се разбрахме и те си направиха избора сами да правят правителство. Сега не може отговорността за управлението да е споделена", коментира още лидерът на ДСБ.

За "Лукойл" и решението на съда

Що се отнася до казуса с "Лукойл" Иван Костов отново заяви, че подкрепя действията на финансовия министър Симеон Дянков и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Лидерът на ДСБ обаче обвини съда в некомпетентност и обслужване на интереси.

"Съдът се произнесе по това дали да има предварително изпълнение, позовавайки се на аргументи по целесъобразност. Съдът твърдеше, че отнетият лиценз ще има тежки последствия за фирмата "Лукойл България". Съдът обаче не е забелязал, че е отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим", а не "Лукойл България", заяви Иван Костов.

Според него се подменя основната тема по този въпрос, като се свежда до измервателните уреди, които са само инструмент за постигане на по-важните въпроси.

"Тук има два основни интереса на гражданите. Единият е дали ще успее правителството да противодейства на злоупотребата с господстващо положение от страна на "Лукойл".

По думите му Комисията за защита на конкуренцията в последното си изявление казва, че се наблюдава картелиране около цената на едро на петрола, както и че в договорите между "Лукойл Нефтохим" и търговците на едро има клаузи, които ограничават конкуренцията.

"Второто важно е ще помогне ли правителството или ще възпрепятства митническата проверка за източване на ДДС и акцизи на "Лукойл". Когато не се уважи искането на г-н Танов и се пусна заводът да работи отново, на практика се препятства тази митническа проверка", заяви лидерът на ДСБ. " От Синята коалиция призовахме министър-председателя да застане категорично зад действията на Ваньо Танов и г-н Дянков, както и зад аргументите им, с които сега обжалват върнатия лиценз".

За експлозията срещу офиса на ДСБ

"Очаквам правителството да открие кой е хвърлил "взривчето", както го определи премиерът. Чакам да ме повикат за проверка на хипотезата дали не сме инсценирали този взрив", заяви Иван Костов. Той е категоричен, че не е редно политически обекти да бъдат мишена. "Това е грозно развитие на нещата преди изборите", смята Костов и коментира, че с това се цели да се всее страх в привържениците на Синята коалиция.

Що се отнася до изборите Костов заяви, че кандидатите на Синята коалиция са в много добри позиции да отидат на балотаж в София, Пловдив и Варна. Според сините Прошко Прошков води пред Георги Кадиев.