Либиецът Абдел Басет ал Меграхи, който бе осъден за атентата над Локърби през 1988 година, се намира „на смъртно легло” в Триполи, съобщават световните медии.

"Той спря да яде и понякога е в безсъзнание. Даваме му само кислород. Нямаме към кого да се обърнем за медицински съвет. Не разполагаме и с лекарства. Телефоните са прекъснати и не можем да звъннем на никого", заявил за Си Ен Ен мъж, представил се за неговия син Халед.

Последното телевизионно участие на Ал Меграхи беше край Муамар Кадафи по време на митинг миналия месец.

Шотландските власти обаче съобщиха преди няколко дни, че са загубили връзка с атентатора заради хаоса, създаден при щурма на либийските бунтовници срещу Триполи.

Нестабилното положение на Ал Меграхи беше и една от причините либийските бунтовници да откажат екстрадицията на атентатора от луксозната му вила в либийската столица.

"Няма да дадем никой либийски гражданин на Запада. Ал Меграхи вече беше съден и няма да бъде съден отново. Ние не предаваме либийски граждани, това го прави Кадафи", категоричен бе министърът на правосъдието в бунтовническото правителство Мохамед ал Алаги.

Абдел Басет ал Меграхи бе осъден от шотландски съд за взривяването на самолет на „Пан Ам”, при което загинаха 270 души. Шотландските власти го освободиха през 2009 година по хуманни съображения след лекарски твърдения, че той ще умре от рак до няколко месеца.