Без инциденти протече днешния поход на Ордена на оранжистите в Северна Ирландия, съобщи агенция "Франс прес".

Всяка година в средата на юли протестантите в Ълстър отбелязват с поход победата на крал Уилям Орански над воиските на сваления крал-католик Уилям Втори в битката при Бойн през 1690 година.

Историческият факт и традицията на походите на оранжистите-протестанти през места, населени с католици, години наред бяха поводи за сблъсъци между двете религиозни общности в Северна Ирландия.

Между 600 и 2000 души, облечени в традиционите тъмни костюми, бомбета и оранжеви пояси изминаха 5-километровия път от град Портадаун до църквата в Дръмкрий. За първи път през последните години походът премина без инциденти.

За да се осигури реда по време на похода британски войници преградиха традиционния маршрут през районите, обитавани от католици и издигнаха огради от бодлива тел в полето. 2000 полицаи и военни и един хеликоптер непосредствено следяха да няма инциденти по време на похода.

Самите оранжисти този път издигнаха своя преграда пред бариерата на военните и помолиха своите членове да не пресичат преградата. Въпреки, че местният водач на ордена връчи на полицията протестно писмо, тази година участниците не опитаха да си пробият път със сила през заграждението.