При нападение срещу ромската фамилия на златарите в Долна Митрополия загина 31-годишната Елеонора. При стрелбата с "Калашников" са ранени и други двама, които са в болницата в Плевен и се възстановяват. Куршумите са ги улучили, но не смъртоносно.

В понеделник по обяд 45-годишният Съби заедно с още двама свои близки влиза в къщата с "Калашник”, с пушка и пистолет, и започват да стрелят. Ето какво разказаха пред bTV потърпевшите членове на ромската фамилия.

"Чичо ми отиде в Плевен да си развали пари, той го хвана с брат си и го биха, отидохме да пускаме жалба, цяла зима пускаме жалби, кани се, гони братовчедите ни по улицата, по магистралите с колите, да ги пребива”, разказа съпругът на убитата жена Елеонора.

Ромската фамилия от трима братя, а Съби е техен сват. Сестрата Румяна е една от причините да има конфликт между двете фамилии. Попитана защо, тя отговори:

"Защото да не се прибирам тук при баща ми, аз знаех, че ще стане това убийство, защото той, от 8 години вече съм в неговата къща, откога ме взе, той не се е спрял да заплашва, да казва, че ще убие баща ми, ще убие целия ми род, ще убие братята ми, децата им и аз от страх там седя, само, за да не стане това убийство. Стоя от страх там”.

На въпроса имало ли е причина Румяна отговори:

"Имаше причина, защото психически тормоз, идва вкъщи, бие ме, синът му ножове ми изкарва, и баща ми искаше да ме прибере отново. Аз вземах и се прибрах преди 6 месеца тук при баща ми. Те станаха пак там, биха се, по същия начин. Имаше решение на мешерето (бел.р. ромския съд). Мешерето каза да се върна аз, имам дъщеричка на 4 годинки и само и само...”

"Мешерето обеща, че няма да има закани, няма да има заплахи, спогодихме се”, обясни мъж от фамилията.

Съби казал преди време, че иска да властва над тяхната фамилия.

"Той е лидер, той е лидер на цяла България на ромите. Той беше председател на ромското мешере преди 10 години”.

"Той учи за прокурор, прокурор ли стана, какво стана, не знам”.

Мъжете от фамилията разказаха какво точно се е случило в понеделник:

„Би чичо ми, ние отидохме да пускаме жалба, цяла зима се кани човекът, гони ни по пътищита. После ние се прибираме, среща ни по пътя, тук (...) на моста. Стреля по мен с пистолет. Отиде у тях, взе пистолети, автомати, дойде вкъщи. Майка му и сестра му ги докараха”...

Румяна сподели, че по това време е била в неговата къща и той тогава се е заканил, че ще убие баща й и братята й: "Цялото ти семейство, хората ти, вика, ще са мъртви”.

Попитани има ли финансова причина това да се случва, те отговориха:

"Има мешере, ако има някакъв финансов проблем, ще дойдат хората и ще се разберем”.

"Ако има правосъдие, няма да отмъщаваме, но ако няма правосъдие – глава за глава”, категорични са братята.