До 8 юни в Арт галерията на НДК можете да видите ретроспективната изложба живопис на Кеазим Исинов. Тя е част от Салона на изкуствата и е посветена на 70 годишнината на художника.

Мистична, искрящо нереална и много топла е тази ретроспектива на Кеазим Исинов огряла сгушеното пространство на Арт галерията на НДК. Събрала неговите пророчески нощи и вълнения, митичните му срещи, красивите му мадони,сладостта на гроздето, нежността на майчинството,  силата на земята и цветовете от най-хубавите му спомени.

"Най-хубавите ми спомени са там където съм жънал смрадлика и тези жита, тази топлина, която ме е заливала от слънцето и тези цветове, които са от смрадликата - те започват от зелено, жълто, оранжево, кърваво червено до кармин. Това нещо ми се е набило и се усеща в картините ми. Няма нищо случайно”, сподели твореца.

В този съкровен и много личен свят са непоказвани от години платна от няколко галерии, любими домашни картини запечатали лицата на най-близките му хора, сюжети, които не му дават мира и досега и забравени, дори от самия художник, творби.

Такава е "Малката цигуларка", рисувана още в ученическите му години и случайно открита след един ремонт, под циглите на покрива преди години.

"И представи си колко дъжд я е валяло и какви бури е имало. И тази картинка, като ми я донасят и като я виждам... не можете да си представите какво чувство изпитвах, просто сълзи ми прокапаха от очите, защото тя е една от любимите ми картини и съм я забравил. Веднага я взеха, изчистиха я, изпънаха я. Ще видите каква картина е, като знаете колко е изгубила от силите си, защото много време е минало и е била на много лоши условия. Но пак, който я е видял, забелязва нещо много особено в нея”, обясни Кеазим Исинов.

Пъстрият свят на Кеазим Иснов е създаден сред музиката на щурците и светлината на звездното небе над селските дворове далеч от градската  суета... Затова не се чудете ако усетите нечий поглед вперен във вас, докато гледате бялото птиче на върха на копието на Дон Кихот, Това са очите на неговия усмихнат Росиснат...