За днес в Стара Загора е насрочен протест на служителите в електроразпределителните дружества. От следващата седмица са планирани и митинги пред министерството на енергетиката.

Преди два дни общините не разрешиха на работниците от електроразпределителните дружества да блокират пътищата на областните градове.

Исканията им са стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, приета от правителството на 5-и юни, да бъде преразгледана и в нея да бъдат включени социални параметри. Ако тези условия не бъдат изпълнени, синдикатите ще засилят начина и формата на протестите. Според федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа", ако синдикатите не се договорят с енергийното министерство, може и да няма сделка за приватизация. В приетата от правителството стратегия няма изисквания към кандидат-купувачите по социалните параметри. Според синдиката трябва да има изисквания кандидат-купувачът да не препродава дружеството, да запази работните места, да не променя дейността на дружествата, да не намалява работните заплати, да гарантира синдикалното сдружаване и колективното трудово договаряне.