Москва е на прага на бедствие. Руски медии съобщиха, че на лекарите от "Бърза помощ" в руската столица е строго забранено да приемат в болница хора, освен ако не са в тежко състояние. Според ръководителя на здравния департамент на Москва, смъртността в града се е увеличила два пъти.
По летищата тълпи от хора са в отчаяние, защото не знаят кога ще могат да пътуват.

Заради пушека от горските пожари и аномалните горещини се е увеличила смъртността в руската столица. По неофициални данни, ежедневно димът причинява смъртта на около 200 души. Рязко са се увеличили повикванията към "Бърза помощ". Лекарите обаче казват, че вече не карат възрастните хора в болницата. "Дори в случаи, когато има съмнения за възпален апандисит, оставяме хората по домовете им", заявил пред вестник "Новая газета" лекар от „Бърза помощ". В задушаваща се Москва кислородните маски са най-търсената стока.

Летищата край Москва са почти в невъзможност да работят.

Самолетите чакат вятърът да отвее поне за известно време гъстия пушек, за да могат да излетят. Хората чакат с часове и не знаят кога ще могат да заминат.

В същото време руски гранични служители съобщиха, че димът от горящите в Русия гори и торфища е достигнал територията на Естония и Финландия. Метеоролозите не предвиждат скорошно захлаждане. Очаква се следобед температурата на въздуха в Москва да достигне 39 градуса. Според синоптиците времето ще остане горещо през цялата седмица.

От руската Федерална агенция по въздушен транспорт съобщиха, че слабата видимост, заради дима от пожарите, не оказва съществено влияние върху работата на московските летища. По данни на агенцията, за изминалото денонощие, от летищата в руската столица са излетели над 100 000 души, което е дневен рекорд за тази година. Тази сутрин на трите московски летища са били отложени общо осем излитания и 14 кацания. От летище „София” съобщиха за bTV, че полетите от и до Москва се изпълняват по график.

Късно снощи от Москва в София пристигнаха служители от българското посолство в Русия

и техни роднини. Мисията ни в Москва предприе евакуиране на част от дипломатите ни там и техни близки, след възникналата кризисна ситуация с пожарите и тежкия смог в руската столица. Нашите сънародници споделиха в каква обстановка са прекарали последните дни.

Българското посолство в Москва се намира на улица "Мосфильмовская", в центъра на града, който е най-засегнат от смога. Евакуираните дипломатически служители и техните близки споделиха, че сутринта преди да заминат са имали сериозни респираторни проблеми.

"Хирургическите маски не помагат по никакъв начин, излизаме за момент и се прибираме съответно веднага след това, и затваряме всички прозорци. В кола без климатик е невъзможно да се пътува по никакъв начин. Бяхме предупредени с коли с климатик само да пътуваме и да си седим вкъщи", разказва Диана Георгиева.

Дипломатическата мисия на Германия напълно преустанови работа заради дима, а тези на Полша, Чехия, Канада и Австрия евакуираха част от персонала и семействата им. Макар и в намален състав, работата в нашата мисия ще продължи.

"Продължават да работят служители, които са ангажирани със сигурността и охраната на посолството, с издаването на визи - продължава издаването на визи", обясни Никола Влахов.  Десетки българи, които са прекратили престоят си в Москва, също се завърнаха снощи.

Българските пожарникари спасиха руско село с 300-годишна история, съобщиха от МВР.

И днес пожарните ни екипи в Русия продължават да гасят горски низови пожари близо до градовете Ликино-Дулево и Ногинск. Нашите екипи непрекъснато обикалят изораната зона и я обливат с вода. Втората група български пожарникари продължава да участва в гасенето на смесена гора до град Ногинск. Фронтът на огъня е около 4 км и тази сутрин е бил овладян.

Руският премиер Владимир Путин благодари на министър-председателя Бойко Борисов

за изключително навременната помощ, която България оказва на Русия при гасенето на пожарите в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В телефонен разговор по инициатива на премиера Путин, днес сутринта той е оценил високо действията на 95-те български огнеборци, които от събота участват в спасителните операции, техния професионализъм и всеотдайност.

България ни оказва огромна помощ, това е голям морален жест, е подчертал Владимир Путин.