Освен традиционните баница и баклава, с какви други печива можем да разнообразим трапезата си за празника? Идея от един холандец, който пече хляб и прави сладкиши.

Най-добре е да се научим как се прави щолен от професионалист. Намираме го в малка холандска пекарна - не в Амстердам, а в центъра на София.

Като дете, Джон помагал в пекарна. Много по-късно вече управлявал преуспяващ бизнес с печива, но от бюрото в офис - далеч от страстта си. Дошъл в България преди осем години като доброволец по проект на холандска неправителствена организация.

„Трябваше да направим пекарна и да учим на занаят деца в неравностойно положение. Така открих стара пекарна - влюбих се в атмосферата и реших да остана, защото да пека хляб е моята страст”, разказва той.

За щолена - германски сладкиш, но традиционен и за Холандия, трябват брашно, мая, сол и мляко. Докато тестото почива, разбъркваме стафиди, ядки, коктейлни черешки и ром за аромат.

Разделяме тестото на части, оформяме и печем до зачервяване. Накрая намазваме с масло и плътно поръсваме с пудра захар, за да се запази щоленът свеж. Освен ако не го изядете веднага.

Ето и пълната рецепта:

Продукти:

500 гр. брашно + допълнително за омесване 100 гр. захар

1 пакетче мая

250 мл. прясно мляко

2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция) щипка прясно настъргано индийско орехче щипка смлян карамфил щипка канела

1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамом

щипка сол

200 гр. краве масло, разтопено и охладено 60 гр. счукани ядки – бадеми или лешници 200 гр. стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк 100 гр. коктейлни червени и зелени череши 60 гр. захаросани портокалови кори (по желание) 60 гр. захаросани лимонови кори (по желание) допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от брашното, мая, сол, чаена лъжица захар и прясното мляко. Тестото се оставя да почине за около 45 минути. През това време се разбърква плънката – стафидите, ядките и рома.

Забърква се втора смес – суха, от брашно, мая, захар и разтопеното масло. Добавят се подправките и ванилията. Сместа се разбърква добре с плънката от сушени плодове и с втасалото тесто.

Меси се върху набрашнена повърхност, докато всички съставки се разпределят равномерно. Тестото трябва да е еластично. Слага се в голяма купа, намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса отново за около 45 минути.

След като тестото удвои обема си, изважда се от купата и пак се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност.

Взима се единият край на тестото и се загъва към срещуположния. Двата събрали се края се слепват. Оформеният щолен се пренася в намазана с мазнина тава (или се поставя върху хартия за печене). Покрива се с кърпа и се оставя за трето втасване за около 45 минути.

Фурната се нагрява на 210°C. Щоленът се покрива (не плътно) с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне. Пече се около 1 час.

След като се извади от фурната, още докато е топъл, се намазва с разтопено масло. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Когато е изстинал напълно, се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място. Така остава свеж няколко седмици.

Преди да се поднесе, отново се поръсва с пудра захар.