Учени от университета Джеймс Мадисън в щата Вирджиния в САЩ установиха, че една от любимите напитки на децата - какаото с прясно мляко, възстановява най-добре и най-бързо силите на спортистите след натоварени тренировки или изтощителни състезания и мачове, пише британският в. "Дейли телеграф".

Специалистите стигнали до този извод, след като направили серия от четири изследвания. По време на тях те установили, че какаото с прясно мляко възстановява и укрепва мускулите много по-ефикасно, отколкото специално създадените за тази цел енергийни напитки, съдържащи въглехидрати.

Ако напитката е съставена от нискомаслено мляко, тя дори може да помогне на спортистите да се справят още по-добре на следващата тренировка или състезание. Според специалистите какаото с прясно мляко съдържа най-точната пропорция от въглехидрати и протеини, необходими за презареждането на изтощените мускули. Млякото освен това рехидратира обезводнения организъм на спортистите и му доставя и необходимото количество калций, магнезий и калий, които са се отделили заедно с потта по време на тренировките и  състезанията.