Рупърт Мърдок едва ли ще започне да разпродава своята британска медийна империя, но излизането от настоящия скандал ще е изключително трудно, коментира  агенция Ройтерс. Атаките срещу вестниците на „Нюз Корпорейшън” във Великобритания не спират. Късно снощи бившият премиер Гордън Браун направи може би най-яростното до момента изказване.

„Говорим за систематична употреба на незаконни методи за събиране на информация. Нови престъпления с нови имена - благване, хакване, троянски коне. С тях се разбиват компютри, а не само мобилни телефони.

Тук не говорим за неприлично поведение на неколцина журналисти на свободна практика. Това са престъпници от промишлен мащаб и, което е най-лошото, са свързани с организираната престъпност във Великобритания”, категоричен бе Браун.

И няма как да е иначе, след като се оказа, че семейството му е шпионирано, а вестници от групата на Мърдок разкриха, че синът бившия премиер страда от рядкото заболяване муковисцидоза. Медийната корпорация ще има шанс да се защити.

Очаква се скандалната бивша главна редакторка и настоящ генерален директор на „Нюз Интернешънъл” да бъде поканена за изслушване в парламента. Тя няма право да не се подчини. Своеобразна призовка ще получат също самият Рупърт Мърдок и синът му Джеймс, който формално е начело на империята.

Междувременно Австралия първа реагира на скандала. Премиерът Джулия Гилърд се ангажира със законови изменения, които да попречат на медиите да се ровят в личния живот на хората.

Така мегаскандалът с подслушването на телефони във Великобритания започна да придобива лавинообразен ефект.