Тежък железопътен инцидент и в Белгия. Най-малко 18 души загинаха и 150 бяха ранени при сблъсък на два пътнически влака. Според спасителните екипи броят на жертвите ще се окаже по-голям. Засега причините за катастрофата не са известни.

Двете композиции се озовали една срещу друга на изхода на гарата на град Хале, на 15 километра от Брюксел. Единият влак навлязъл в коловоза на другия и се врязал почти челно в него. Първите вагони се изправили нагоре и скъсали електрическите кабели. Няколко вагона дерайлирали, а един се обърнал.

"Току-що бяхме напуснали гара Хале и влакът започна да ускорява, за щастие скоростта още не беше висока, когато стана сблъсъкът", разказва пътник.

"Бях в общия салон на втора класа. Хората, които седяха пред мен, загинаха почти всички. Бяха смачкани, нищо не остана, нищо. А аз имах истински късмет. Бях лице в лице със смъртта, но изглежда Господ ме спаси", допълва друг.

Макар да няма официално становище защо двата влака са били на един коловоз, засега има две версии.

Едната е - грешка на машиниста заради лошата видимост.

"Пътническият влак - 6 вагона - изглежда не е спрял на червен семафор и е ударил другия влак", коментира Лодевик де Вите, управител на провинция Брабант. 

Белгийските железници отказват да коментира спекулации и смятат, че най-вероятно обледеняването на системата за управление на транспорта е създало проблем в сигналната уредба.

До късния следобед във МВнР не е постъпила информация сред жертвите и ранените да има българи. От ведомството продължават да следят ситуацията.