Само 24 часа след като лавина затрупа скиор на необозначена писта в Банско, нова група туристи пострада в района над хижа "Бъндерица" в Пирин. 34-годишна жена от София е с черепно-мозъчна травма. Нейното състояние е добро. Планинските спасители са я транспортирали до здравно заведение.

Жената е карала заедно със свои приятели от софийски алпийски клуб извън очертанията на пистите, на място забранено за каране на ски и сноуборд.

Младите скиори са подценили опасността от честото падане на лавини със затоплянето на времето и така били връхлетени от снежната маса.

От групата са съобщили за инцидента в централата на планинските спасители, а от базата в Банско веднага е организирана спасителна акция.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_5992.jpg

Планинските спасители отново призоваха скиорите и сноубордистите да не предприемат спускания и преходи извън очертаните писти.

"Апелираме непрекъснато, че не трябва да се кара извън ски пистите в района на Банско, защото навсякъде извън ски пистите има опасност от попадане в лавинни участъци и не само в лавинни участъци, а и в тези улеи, които са опасни за каране", каза планинският учител  Венелин Петров.

 

Повече за времето в планините можете да видите тук