Поредният смъртен случай на скиор, карал извън пистите констатираха планински спасители от Банско. 28-годишният Иван Попов е бивш ски-учител.

Въпреки това подценил опасността на планината и излязъл със ските си в забранен и опасен участък.

Как да караме ски безопасно в този лавиноопасен сезон:

Професионалният скиор Иван Попов се спускал по опасен улей под връх Тодорка. "Това са няколко улея, които всъщност ги използват скиорите да карат в необработен терен, но без да преценят условията, в които може да се кара и изобщо дали може да се кара, по принцип е забранено", коментира Венелин Петров, планински спасител.

Младежът е връхлетян от лавина - заради затоплянето на времето и прясно навалелия тази нощ сняг. "Грабва го този сняг и момчето в разстояние на един километър горе- долу е дължината на улея, през скални падове, пада долу заедно със снега и естествено почива веднага, моментално", допълни той.

Почти всяка година по подобен начин умират самонадеяни скиори, които подценяват планината и карат ски или сноуборд в забранени и опасни участъци.

"Шанса, за който влезне там да излезе жив е минимален. Хубаво е, нека карат, но не може след през нощта да е валяло сняг и те да влезнат на сутринта- 100% ще падне лавина", заяви Методи Баненски, планински спасител.