Вени Марковски е председател на "Интернет общество - България", но от 5 години живее и работи в САЩ. В момента представлява неправителствена организация в Русия, бившия СССР и Източна Европа, включително и България. "Занимаваме се с интернет домейни, имена, адреси. Неща, които през последните дни и тук са актуални." Сегашното посещение на Марковски в родината е по повод регистрацията на домейн на кирилица.

"Не, че някой не иска да има домейн на български. Има технически изисквания, на които той трябва да отговаря. Реши се, че министерството ще изпрати заявка за символа "бг" да получи регистрация за домейн на кирилица. Ако не се получи, ще има някакво друго", каза Марковски в предаването "Тази сутрин".

"Проблемът е, че "бг" на кирилица изглежда визуално като "br", "bf" , като различни съчетания от букви на латиница. Проблемът е, че документите, въз основа на които се регистрират тези имена в интернет, са приети вече и там пише, че не е достатъчно само визуално да не съвпадат символите. Гледа се и визуално, и от гледна точка на човек, който не познава кирилица, а само латиницата", обясни Марковски.

Въпреки вече дългото си пребиваване отвъд Атлантическия океан, Вени Марковски се прибира често в България, но все още не може да свикне с абсурдите на нашата действителност.

"След много години в чужбина това, което ме изненадва, е всъщност, че нищо не се променя. В другите страни винаги можеш да забележиш някаква разлика, дори да не е в рамките на един месец, то поне на една-две години. Тук нищо не се е променило", смята Марковски.

"Заминах 2 месеца преди изборите 2005 г. и всички ми се учудваха много, защото Сергей Станишев ми беше кум от първия брак и кръстник на дъщеря ми. Елена Йончева беше кръстница на сина ми. Той дойде на власт и аз заминах за голяма изненада на всички. Много хора ми казаха "Ти си луд! Ако знаеш сега какво можеш да направиш в България.", спомня си Вени Марковски. "Оказа се, че много хора си мислят, че в България, за да направиш нещо, трябва приятеля ти да е премиер. Аз знаех, че съм стигнал максималното ниво на развитие в България. Просто следващата стъпка беше да вляза в държавната администрация и днес, вместо да си говорим на хубави теми, щяхте да ме питате, най-вероятно, ходил ли съм с червени прашки някъде, участвал ли съм в бордове и т.н."

"България е свободна и демократична. Даже толкова демократична, че човек прави каквото си иска и няма никакъв страх от наказание. Това всеки от нас го вижда по улиците в София. От бездомните кучета до това, че никой не спазва правилата за движение", каза още Марковски и допълни, че такова нещо не съществува в САЩ и страните от Западна Европа и че България ще се измъкне от това положение едва когато общестовото приеме, че има правила и те са за всички.

Своеволията според него се дължат и на факта, че няма "обществена нетърпимост". "Ще цитирам бившия премиер Костов. Има две неща, които съм запомнил от личните ми разговори с него. Първото беше, когато съдехме държавата, затова, че въвеждаха лицензи за интернет операторите преди 10 години. Той каза: "Ако искате държавата да реши един ваш проблем, на интернет обществото, този ваш проблем трябва да стане проблем на държавата", спомни си Марковски и обясни, че за да се спазват правилата, трябва всички да развият нетърпимост към неспазването им. "Всички трябва да протестират", смята Марковски.