В клиниката по изгаряния към "Пирогов" тази вечер беше настанено 4-годишно момиченце с 45% изгаряния по тялото. То беше транспортирано от Бургас със самолет, чиито курс беше заплатен от Министерството на здравеопазването.

Преместването на момиченцето от Бургас до София се осъществи по заповед на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, след консултации с медиците от болниците в двата града. Детето е играло със запалка, която е причинила запалване на дрехите и тежките обгаряния по тялото. Около 7 часа вечерта линейката с малкия пациент пристигна в клиниката по изгаряния към "Пирогов".

"Изоставено от родителите дете, гледа го дядо му. И си е играло със запалка, подпалило си е дрехите. Те, най-вероятно, са били изкуствени и по тази причина са станали тия поражения", обясни д-р Йордан Геновски от Центъра за спешна медицинска помощ в София.  

Според дежурния специалист в клиниката по изгаряния момиченцето е с опасност за живота. Към момента то е в безсъзнание и състоянието му се следи от анестезиолог.

"С тежко засягане на дихателните пътища е. Детето е на апаратна вентилация, не може да диша само. Предполагаме инфалация на пушечни газове. И е с реална опасност за живота, за момента", каза д-р Иван Трайков.

До този момент никой от роднините не е потърсил 4-годишната Лидия.