Журналист се оказа потърпевш от схема с измами със СИМ карти, регистрирани на негово име. Мъж от Панагюрище пък имал 1000 СИМ карти, за които знаел, и с които също са извършвани престъпления.

Зрители на „Тази сутрин” изпратиха много сигнали и писма. В един от случаите мобилен оператор изпратил подарък на свой абонат – безжичен апарат, но… с нов договор. Потърпевшата в изпратила множество жалби и възражения, но все още без резултат. От оператора й обяснили, че с разговора, при който те й предложили подаръка, е „подписала” договора си и трябва да плаща такса, без право на смяна на тарифния план.

Оказа се, че повечето мобилни оператори не дават право на собственика да спре картата си. Дори да има договор, без да е искал.

Една от потърпевшите на мобилен оператор – Таня Стоянова, имала договор с оператора от близо година, но се оказва, че има още един договор – за предплатена карта.

Около Нова година решава да смени плана си, но тъй като срокът на договора й не е изтекъл, операторът изискал да активира още една СИМ карта, макар и на минималния план от 5 лева. Жената се съгласила, но стойността на новата й фактура била два пъти повече от обичайното. Търсейки обяснение от оператора, се оказва, че има още една СИМ карта, за която не подозира.

"И двете карти нямаха сметка към началото на месеца, когато излезе фактурата. При набиране на втория номер обаче дава свободно, което означава, че е включена в апарат, но не знам в кого е тази карта”, разказа Стоянова. По телефона от Кол центъра й обясняват, че договорът на новата СИМ карта е подправен.

Жената обаче няма достъп до самия документ, а и самата карта. Обяснили й, че не е тяхна работа да срявняват подписа й.

В крайна сметка обяснили, че могат да спрат картата, но само за седмица, след като жената вземе копие на картата, за да е сигурна, че никой не говори с нея, и след това отново ще бъде активирана. След всичко се оказва, че дължи дори 200 лева неустойка за това, че иска да прекрати договора. Тогава Таня Стоянова обавила, че отива в МВР, за да подаде жалба срещу оператора за злоупотреба с лични данни и два часа след това картата била деактивирана.

Специален закон за сигурността на гражданите задължават операторите в Италия да дават телефонни номера само срещу документ за самоличност и данъчен номер, предаде кореспондентът ни Антоанета Николова . Повечето оператори поставят ограничение при покупката на телефонни номера и в срока за ползване на СИМ картата. На Апенините се конкурират четири оператори за мобилни телефони и интернет. В стремежа си да привличат на своя страна повече клиенти телефонните компании предлагат непрекъснато нови оферти и технологии за комуникация.