Самоделно взривно устройство предизвика смъртта на три деца на 13, 15 и 16 години от Центъра за настаняване от семеен тип в гр. Крумовград. Трагичният инцидент е станал в стая в самия дом.

Едното от децата е загинало на място, второто дете малко след като е било изпратено в крумовградската болница, а третото - на операционната маса в кърджалийската болница. По първоначални данни взривът е бил произведен от самоделка, но засега не е установено дали това е станало в момент на изработка или устройството е било внесено отвън.
 
Няколко часа след взрива бащата на загиналото на място дете Джингиз Исмаил чакаше пред социалното заведение, за да види сина си.
 
- Синът ми е починал, аз така разбрах. Друго нищо не знам. Тежко ми е много, той ми беше единственият син. И една дъщеря имам, това е. Те бяха живота ми и друго не мога да кажа, сподели Джемал Исмаил.
- Защо е тук?
- Защото аз съм разведен от 12-13 години и няма кой да се грижи за тях.  Аз не знам случая, как е станало, кой е гръмнало, какво е гръмнало. Може и пиратка да е, не знам. Следствието - те ще кажат, какво се е случило и какво е гръмнало.
 
Сградата бе отцепена от полицията, а децата прибрани. Все още не се знае с каква сила е избухнало самоделното устройство.
 
"Има поражения по стената от осколките и така разхвърляна стаята и едното дете, което е починало там, на място", каза комисар Тодор Терзиев, директор на ОД на МВР-Кърджали.
 
За всички загубата на трите деца бе тежка.
 
"Каквото и да направим няма да върнем децата, това е лошото.  А да помогнем на родителите, винаги ще го направим", заяви Себихан Мехмед, кмет на Крумовград.
 
В комплекса за социални услуги на отчет се водят 25 деца, но колко от тях са били в сградата в момента на взрива не е ясно. Не е ясно къде са били и възпитателите по време на инцидента. На мястото пристигна социалният министър Тотю Младенов и председателят на Агенцията за закрила на детето.
 
Припомняме ви, че през октомври тази година 15-годишно момче от оздравителен интернат във Варна простреля с газов пистолет 14-годишна съученичка.

По закон охраната в домовете и интернатите е задължение на местната власт. Много често обаче възпитателите в домовете са недостатъчни или неефективни за обгрижването на децата.