22-годишното момиче, което пострада при падане в Пирин беше прието тази вечер в "Пирогов" без опасност за живота. Тя и нейният спътник бяха открити днес, 3 декември, от отряд на планински спасители в сравнително добро здравословно състояние след прекараната нощ в планината.

Ренета и Георги бяха намерение в долината на река Влахи. Момичето е в съзнание и е контактна.

По първоначална информация има съмнение за черепна травма и измръзвания на пръстите на едната ръка.

Лекарите уточняват диагнозата, но момичето и неговите близки отказаха да бъде снимано. 
През двата дни в спасителната акция участваха около 25 планински спасители от Банско, Разлог, Добринище, Благоевград и София. Тяхната намеса и добрата екипировка на младежите е спасила живота им.

Повече - в разказа на приятеля на младото момиче Георги.

Георги и Ренета са запалени планинари. На 30 ноември проверяват прогнозата за времето, разбират, че ще е подходящо за туризъм и решават да сбъднат мечтата си, да минат по Кончето. Оборудвани добре, тръгват на стоп от София за Пирин.

По пътя към целта си, туристите следват червената маркировка и стигат до заслона Кончето.

Междувременно времето се разваля, младежите остават да спят в заслона. На следващата сутрин Георги и Ренета се опитват да преминат по един от най-тежките маршрути в Пирин планина. Край заслона на Кончето, обаче се е случил нелепият инцидент. Ренета се подхлъзнала на заледена скала на около 200 м височина.

"Хързулна се надолу, първо се спря на три метра, супер се уплаших, казах и да не мърда, обаче мястото където беше спряла не беше добро и се пързулна. Летя към 300-400 метра надолу, значи то е улей, представете си нямаше грам сняг, имаше лед, сняг, но заледен сняг. В началото се пусна по гръб, след което имаше раница на нея, което според мен я спаси от това да не си удари в началото главата, след което започна да се върти и се спря", разказва Георги.

Тогава той захвърля раницата си, обажда се на телефон 112, свързват го с планинската служба, казва координатите си и тръгва да търси Рени. Намира я след 15 минути.

"Имаше локва кръв, беше и ударена много сериозно главата, повърна и не беше адекватна, беше си в безсъзнание", каза той.

Завива я с две одеяла и се обажда повторно, този път на шефа си.

"Значи безкрайни благодарности на г-н Тинко Младенов, който всъщност ме спаси. Обадих се, успях само да му кажа – "шефе, нуждая се от Вашата помощ, на живот и смърт е” и телефонът ми угасна", заяви още Георги.

За минути момчето като опитен планинар прави бивак за нощуване. Рано сутринта туристите с последни сили тръгват към Влахинска река, където около 13 часа са намерени от спасителите.

"Горната група, която идваше откъм Кончето нямаше как да достигне заради лошото време. Падали са лавини, било е много лошо времето, докато нашата група с колегите успя да достигне до пострадалите. Нямаха кой знае какви сериозни травми, успяхме да ги транспортиране що-годе в приличното време и ги предадохме на родителите им", заяви Мирослав Апостолов, спасителен отряд Добринище.

Единствено добрата екипировка и подготовката на младите планинари ги е спасила от сигурна смърт в планината. Планинските спасители напомнят в началото на зимния сезон опасностите, които носят планините да не бъдат подценявани.