На 23.11. рубриката "Бъдете здрави" беше посветена на Националната седмица за борба със затлъстяването. Д-р Вергиния Николова потърси отговор на въпроса кое налага обявяването на такава седмица за четвърти път у нас от Националния консултант по диететика и хранене проф.  д-р Стефка Петрова.

От професионално проведените проучвания преди 10 години се оказва, че сред учениците 5% са били със затлъстяване. Последната статистика от 2008 г. показва 2 пъти повече деца със затлъстяване в началните класове. Затова е приетата наредба за фокусиране на вниманието както на родители и учители, така и на хората, които предлагат храната на учениците в училище, към принципите на здравословното хранене.

Храните предлагани в барчето на 30 СОУ в София дава възможност за избор на децата. Там те могат да си купят ябълка, банан, мляко, минерална вода и закуски.

В същото училище с лекция д-р Светлана Кирякова, която е специалист към РИОКОЗ, началник на отдел "Среда и здраве", запознава учениците от 4 клас със здравословната пирамида. От анкетата  става ясно - учениците са разбрали за ползата от  зърнените храни , млякото, зеленчуците и плодовете, защото те им осигуряват всичко необходимо. Така организмът им расте без да не се натрупват мазнини. Убедили са се също, че ако изядат вафла или други десети със захар, трябва да потичат, да спортуват.

Проф. Петрова отбелязва проявеното разбиране към правилното хранене на много повече родителите. Все по-чест от вкъщи се дават на децата плод или салата, която учениците да изядат в училище, и дори да си разделят с приятелите.