Ако сте плувец или сърфистите и се страхувате от акули, задължително си избирайте костюми, които да маскират тялото ви. Ярки тонове, които подчертават силуетите, не вършат работа, сочи австралийско изследване върху зрението на акулите, цитирано от ДПА. Според специалистите най-добре е да избирате костюми на зеброви райета или леопардови шарки.

Подобно на делфините, тюлените и китовете, акулите страдат от цветна слепота и виждат нещата по-ясно, ако не са контрастни, обясняват изследователите от университетите на Западна Австралия и Куинсланд.

"Контрастът, а не самите цветове, привличат акулите. Ако плувците или сърфистите искат да се опазят от тях, трябва да избират костюми в убити тонове или такива, които се сливат с фона във водата", казва Нейтън Харт от изследователския екип.

Авторите на проучването са изследвали очите на мъртви акули. Установено е, че те имат само един тип конус - светлинен детектор в ретината, което означава, че различават само светло или тъмно. За разлика от тях, хората и повечето видове риби имат по три - за червена, синя и зелена светлина, което им позволява да различават цветовете.