Експерти оценяваха днес щетите в полуразрушената жилищна кооперация в Кюстендил, в която вчера се вряза ТИР. При инцидента загина шофьорът на камиона. Възстановяването на сградата ще бъде платено от общината.

По време на инцидента в срутилата се жилищна сграда е била само една 40-годишна жена. И днес тя беше в шок и не пожела да разкаже за случилото се. Цял ден на мястото на инцидента общински служители описваха щетите от катастрофата.

"Две от колоните са поразени на кооперацията има увисване на една от плочите, но се надявам, че конструкторите ще направят всичко възможно за възстановяване на кооперацията, за да може хората които са живеещите в кооперацията да нямат притеснения от тука на там за своето бъдеще", каза Любомир Анчев, областен управител.

В момента сградата е необитаема, а хората са евакуирани. Общината им предложила временни жилища, но те предпочели да останат при близки. След вчерашния удар сградата е силно разрушена, а пред живеещите в нея стои въпросът, дали това ще е последният трагичен инцидент.

"Правили сме протести, прави ли сме подписки да се извади този трафик на автомобили извън населеното място, защото тук и децата вече никои не пуска да играят тука", каза жител на града.

Предстои община Кюстендил да търси алтернативен път за преминаващите товарни автомобили.