Израелският бизнесмен Ицхак Царфати, наел на работа през последните години над 6000 български работници е престоял в ареста на полицията в Тел Авив 24 часа. В 15 часа е започнало заседание на съда, който трябва да реши дали Царфати ще остане зад решетките. Заседанието обаче още не е приключило.

Вчера полицията е обискирала офиса на бизнесмена и е иззела част от документацията му.  Трима от българските сътрудници на Царфати също са били задържани и разпитвани снощи и тази сутрин.

"Ние имаме информация, че той е бил извикан в полицията, но не е арестуван", каза говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров. 

Говорителят уточни, че въпросната информация е постъпила официално в посолството ни в Тел Авив от полицията. По думите му срещу Царфати могат да бъдат повдигнати обвинения чак след като бъдат установени обстоятелствата по случая

"Българското посолство ще настоява лицата, свързани с евентуално нанесени щети на български граждани - материални или върху тяхното здраве, да бъдат подведени под съдебна отговорност", заяви Любомир Тодоров. 

Той съобщи още, че над 400 работници чакат за среща с експертната група от външното ни министерство, която беше изпратена в Израел. Задачата на дипломатите е да проверят при какви условия работят българите.

Говорителят увери, че ще бъде направено нужното, за да бъдат изплатени пълните заплати на българите. Отделно ще се настоява онези от тях, които са били обект на физическо насилие, да получат компенсации. Днес отново над 150 работници са протестирали пред българското посолство в Тел Авив с искане да бъдат защитени правата им.