Според него, Колин Пауъл не е успял да изпълни обещанието си да покаже доказателства, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване.

"Очакваше се, че Колин Пауъл ще търси истински доказателства, някакви потвърждения и аргументи. Такова нещо обаче нямаше. Много добре зная, че американците са много добри във фалшифциране на всякакви документи и доказателства", посочи Яхия Махди.

Той заяви, че е слушал много добре изказванията по време на заседанието на Съвета за сигурност и е разбрал, че представителите на страните-членки на Съвета не са съгласи с всичко, казано от американския държавен секретар. Яхия Махди посочи, че Ирак е дал достъп на оръжейните инспектори до всички обекти, които са поискали да проверят.

"Повече от 40 години имаме много добри отношения с България", каза иракският посланик. "Не сме имали вражебно отношение към страната ви и очакваме България да не вземе негативна позиция спрямо Ирак", заяви още Яхия Махди. Той уточни, че Ирак никога не е отказал да върне дълга си на България.

"България е в началото на списък, който предвижда след вдигането на ембаргото, Ирак да върне дълга на страните, на които дължи пари. Заради ембаргото Ирак няма възможност да изпълни задълженията си. САЩ искат да държат контрола върху иракския петрол, това е в основата на американската политика към Ирак", подчерта иракският посланик.

Дългът на Ирак към България е 1 милиард и 700 милиона долара.