Краят на сезона за авто и мото състезанията по улиците почти дойде, но жертвите все още са десетки. Осъзнали реалния риск от инциденти по време на гонките, част от автоманиаците са намерили решение - пистата в Серес, Гърция.

Съоръжението се намира на 221 километра от София. 1500 лева средно излиза на един шофьор да стигне до пистата, да плати таксата и консумативите си - гуми, гориво и масло, изчисляват феновете. Гумите са сред най-големия разход и ако се кара агресивно не издържат повече от 20 минути. Цената им може да бъде и 350 евро за една. За да карат на гръцката писта, българите плащат по 120 лева на автомобил и 80 лева на мотор.  

Празни обещания и медийни балони наричат автоентусиастите периодичните съобщения на различни институции, че ще решат проблема с пистите в София и страната. Пред същите предизвикателства град Серес е бил изправен през 1998 година. След построяването на пистата обаче пътните инциденти намаляват значително. Трасето е строено преди 13 години по проект на архитектите от общината, които обединяват части от всеизвестната  Монца и писти в Австрия и Испания. Дълга е 3,2 километра и е собственост е на кметството в Серес.

Управителите не уточняват колко е струвало построяването й - казват, че в пистата непрекъснато се влагат пари и не могат да ги изчислят. Приходите от състезанията отиват за поддръжка на скоростното трасе. В последно време голяма част от тях са от българи.