"Алфа Шип" е българската компания, изоставила наши моряци в Италия. Корабът под камбоджански флаг "Силвър Уан" е задържан под запор в пристанище Чивитавекия. От два месеца моряците бедстват.

След нашия репортаж с тях се е свързал представител на "Алфа Шип", колкото да разбере как bTV е разбрала за случая без обаче да им окаже никакво друго съдействие. С последните новини по случая от Чивитавекия - нашата кореспондентка Антоанета Николова.

Капитанът на кораба Димитър Неделчев ни съобщи, че нашите моряци заедно с трима украинци на борда бедстват и преживяват само благодарение на помощта на организацията "Стела Марис", която им давала храна и напитки. Липсвала вода и хигиената била отчайваща.

Дон Артуро от "Стела Марис" уточни, че нито българските власти, нито компаниято ги е търсила. Последното обаждане от жена, представител на "Алфа Шип" на име Яна, когато корабът пристигнал с товар от Тунис. По телефона тя обещала да прати пари От тогава няма нито пари, нито вест.

Моряците заемат гориво от съседни кораби и очакват разрешение от властите да слязат от борда. Това не може да стане, докато не се разбере как се продцедира с българската компания мениджър. Ако те напуснат борда доброволно, ще загубят всякаква възможност да потърсят правата си и да получат обезщетение.

От българското посолство съобщават, че за случая научили от българските медии и според тях моряците си заминали. Заминали са всъщност само командирът и трима от тях. bTV ще се опита да посети "Силвър Уан" още утре, 9 октомври, с неща от първа необходимост. Един от моряците страда от диабет и има нужда от медикаменти.

Мениджърката на кораба "Силвър 1" научила от новините на bTV, че корабът е под запор, а екипажът - арестуван.

Яна Чехларова, която движи кореспонденцията с италианския агент и моряците твърди, че фирмата спешно търси начин да се разплати с пристанищните власти и екипажа. Фирмата, собственик на кораба, е варненската "Алфа шипс".

Според Чехларова, заради кризата фирмата е изпаднала в несъстоятелност. Докато събере парите за дължимите такси и гориво, е оставила кораба с 6 души екипаж - трима българи и трима украинци, на пристанището в Италия.

Жената отказа да ни свърже със собственика на кораба, но заяви, че не са изоставили екипажа и че поддържат непрекъсната връзка с него.

"Разговаряли сме с нашия агент и сме го молили, на когото дължим 12 200 евро, както за него, така и за пристанищните такси, че в момента нямаме тези пари. В момента търсим пари като луди, разбирате ли? Ние не сме престанали денонощно. Всеки момент могат да дойдат парите, но ние не можем да ви гарантираме днес, утре, вдругиден", коментира Чехларова.
 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето