Мюсюлмански молитвен дом в град Никопол - паметник на културата, се е запалил тази нощ, съобщи областната дирекция на полицията в Плевен. Сградата е била построена в първите години на миналия век. При пожара няма жертви и пострадали. Причината за инцидента е неустановена.
    
Сигнал за произшествието е подаден в 1:49 ч. в районната служба за пожарна безопасност в града, която веднага е изпратила екип. Пламъците бързо са обхванали сградата и са унищожили 100 квадратни метра от старата постройка
    
Районът е отцепен от полицията, извършват се огледи за изясняване на обстоятелствата около произшествието. Предстоят технически експертизи за установяване на причините за пожара. По случая е образувано досъдебно производство.

Подозирам, че палежът на джамията е умишлен, но не заради етническа вражда, а поради политически пристрастия в турския етнос. Това заяви за БТА ходжата на Никопол Гюрсел Мимишев. В Никопол няма расова дискриминация и етнически проблеми, бе категоричен имамът.
   
Той смята, че има местни хора от мюсюлманите, които са настроени срещу него, тъй като подкрепя ГЕРБ, а не ДПС. "Причината е политическа - няма друга; смятам, че Бойко Борисов, той ще обедини страната", каза ходжата.
   
Кметът на Никопол Валерий Желязков заяви за БТА, че изключва възможността политически мотиви да са станали причина за инцидента. Той добави, че не вярва сградата да е запалена умишлено. В Никопол няма етническо напрежение и никога не е имало - хората не се делят на етноси, добави Желязков.
   
В Никопол през 2000 г. е изгоряла друга джамия. Причината за възникване на пожара не е установена досега, припомниха кметът и ходжата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето