Срути се покривът на читалището във Велико Търново, където е заседавало Великото народно събрание. Няма пострадали. 130-годишната сграда е пострадала след големите валежи в района.

В читалище "Надежда" са заседавали 3 Велики народни събрания и клетва е положил цар Фердинанд. От регионалното министерство, по оперативна програма, са били отпуснати 2 милиона и 600 хиляди лева за ремонт на историческата сграда, но те все още не са прeведени.

Обектът е национален паметник на културата, но от години средствата за ремонт не стигат. Последно реконструкция е правена през 2001ва година. И сега има изготвени проекти за ремонт.

Проектът включва изграждането, оборудването, санирането на цялата сграда, подмяна на покривната конструкция и възстановяване на цялото читалище, за да може да бъде използвано по предназначение.

"През юли месец получихме потвърждение, че сме класирани, но от там нататък очакваме да бъдем поканени за подписване на финансирането. За мен това няма значение дали е паметник от национално или от местно значение. За мене е паметник, който е носител на културата на Велико Търново", каза Тошко Кръстев, председател на читалището.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето