През 1895 г., след като изтеглил банков заем, Иван Вазов започва строителството на неголяма къща в София. Днес всичко в нея е автентично. Като трапезарията на първия етаж, в която завършва животът на поета, покосен от инфаркт.

В окаяно състояние е вторият етаж на къщата, където се намира работният кабинет на Вазов, заедно с препарираното му куче, писалището и спалнята, която навремето е имала изглед към Витоша.

Общо взето, във всяка една от стаите има различни петна от влага, които с годините не могат да изсъхнат. Електрическата инсталация е прекалено стара и крушките горят заедно с фасонките, Мирела Иванова, уредник в къщата - музей на Иван Вазов. Всички мебели изискват реставрация, поддържане. Ратановите столове, тъканите са в окаяно състояние, обясни още уредничката.

Президентът Петър Стоянов е последният български политик, който стъпва в къщата на Вазов преди 10 години.

И днес, решението не идва от политиците. Народният театър "Иван Вазов" предлага да вземе музея под крилото си.

Къщата има нужда от грижа, а Народният театър разполага и със съответните специалисти, и със средствата, с които това може да се случи, заяви Павел Василев, директор на Народния театър „Иван Вазов”.

Така според Васев Народният театър ще изпълни дълга си към поета, който се смята за вдъхновител за създаването на театъра.