Съединените щати са готови да действат срещу Ирак със или без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Това стана ясно от речта на президента Джордж Буш пред двете камари на Конгреса.
В речта си Джордж Буш заяви, че Вашингтон ще продължи консултациите с други страни. Ако иракският лидер Саддам Хюсеин не се разоръжи, САЩ ще оглавят коалиция, която да го разоръжи, в името на сигурността на американския народ и на мира в света, за пореден път предупреди президентът. Вашингтон ще поиска Съветът на сигурност на ООН да се събере на 5-и февруари на заседание, на което държавният секретар Колин Пауъл ще представи доказателства, че Ирак разработва програми за оръжия за масово поразяване, съобщи още Буш. Той заяви, че Вашингтон разполага с доказателства за връзки между Ирак и терористичната мрежа "Ал Кайда".

Буш призова и Северна Корея да се откаже от ядрената си програма, за да си върне доверието на международната общност. Той обвини режима в Пхенян, че е репресивен и че е оставил народа си да живее в страх и мизерия. 

Aмериканският първи заместник-министър на отбраната Пол Улфовиц коментира, че речта на американския президент Джордж Буш за състоянието на съюза не бива да се възприема като обявяване на война на Ирак или като потвърждение за нейната неизбежност. По думите му, Буш не планирал да вземе едностранно решение за нападение, а щял да се консултира със Съвета за сигурност на ООН.

"Светът трябва чрез Съвета за сигурност на ООН да работи за предотвратяване на "катастрофата" от война в Ирак". Това заяви върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана. Той приветства намерението на американското правителство да представи пред ООН нова разузнавателна информация за иракските оръжейни програми.

Русия реагира предпазливо на речта на американския президент, като заяви, че все още няма основание за нападение срещу Ирак. Външният министър Иванов обаче каза, че Москва ще изслуша внимателно новите доказателства, които Вашингтон ще предостави на Съвета за сигурност.

Франция, Австралия и Япония също изразиха задоволство от намерението на САЩ да докаже обвиненията си срещу Ирак.

Германският канцлер Герхард Шрьодер бе категоричен, че иракската криза трябва да бъде разрешена от Съвета за сигурност и от никого друг. Според външния министър Йошка Фишер, всяко решение за военни действия срещу Ирак трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН.