Сваленият от власт президент на Киргизстан Курманбек Бакиев е напуснал Беларус, където бе намерил убежище и "се укрива" в Турция, заяви днес Азимбек Бекназаров, отговарящ за силите на реда и правосъдието в състава на временното киргизско правителство, цитиран от АФП. Сваленият президент Курманбек Бакиев е напуснал Минск и, според бюрото на главния прокурор, сега се укрива в Турция, заяви Бекназаров пред журналисти.

Рано или късно той ще ни бъде предаден като престъпник, обвинен, че е наредил да се стреля срещу множество мирни граждани, добави Бекназаров.

Турските власти от своя страна отрекоха да имат информация, според която сваленият от власт президент да се укрива в страната.

"Нямаме индикация, знак или някаква информация", че Бакиев е напуснал убежището си в Беларус и се е преместил в Турция, заяви пред агенция Франс прес говорителят на ведомството Бурак Йозюгергин.

Бакиев избяга от Киргизстан в началото на април след кървава революция, при която загинаха 87 души. Той първо пристигна в Казахстан, а след това се установи в Беларус.

Временното правителство на Киргизстан, което свали имунитета му, го обвини, че е отговорен за кървавите сблъсъци през април и настоя пред Беларус за екстрадирането му.