Днес се навършват осем години от терористичните нападения срещу САЩ, които отнеха живота на хиляди невинни хора и поставиха началото на войната с тероризма.

В Ню Йорк и Вашингтон ще има възпоменателни церемонии за атентатите на 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3000 души. Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Пентагона, където се блъсна един от отвлечените самолети.

Осем години след 11 септември Осама бен Ладен е все още на свобода, но идеологическата подкрепа и готовите на саможертва бойци в името на каузата са дефицитни, пише британският вестник "Гардиън".

Терористичната мрежа "Ал Кайда" е под сериозен натиск в бастиона си в отдалечените племенни територии в Пакистан и среща все повече трудности в набирането на доброволци, които да продължават зрелищните й операции в страните от Запада, смятат правителствени и независими експерти, които наблюдават организацията.

Западни експерти в сферата на антитероризма смятат, че организацията е в сериозна криза по отношение на способностите си да намира, вдъхновява и тренира доброволци.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето