Тълпи от посетители обсадиха световното изложение в Шанхай, което отвори днес врати след вчерашната пищна церемония по откриването. То ще продължи до 31 октомври.

Експо 2010 ще бъде най-скъпото изложение в историята, като според китайски медии разходите по организацията са достигнали 58 милиарда долара. Площта, върху която са разположени павилионите, е два пъти по-голяма от площта на Монако и 20 пъти по-голяма от площта на предишното изложение, което бе организирано в испанския град Сарагоса през 2008 година. За изложбена площ са отделени 5,3 квадратни километра край двата бряга на река Хуанпу.

Град Шанхай е похарчил 45 млрд. евро за модернизиране на градската инфраструктура, построявайки най-дългата метро система в света, два нови летищни терминала, както и нови пътища, паркове и мостове. Градът очаква 70 милиона посетители, само 5 на сто от които вероятно ще бъдат чужденци. Градските власти са засилили максимално мерките за сигурност.

Експо 2010 ще премине под наслов "По-съвършен град, по-добър живот". То се самообяви за първото "зелено" изложение, като за целта беше построена най-голямата слънчева електроцентрала в Китай.

България участва на площ от 324 кв. метра в общ европейски павилион и с бюджет от 1 321 650 лв., осигурени от бюджета на министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Темата на българското представяне е "Град със споделено наследство". Образът на страната, който експозицията пресъздава, разкрива пред посетителите връзката между традицията и проекта за бъдещето - как историческото и културното наследство се комбинират със съвременния начин на живот на хората.  Предвижда се 14 юни да бъде ден на България.