Българското посолство ще направи своя проверка за условията, при които работят българските работници в Израел.

Повод за проверката на израелското Министерство на труда и имиграционната полиция в Тел Авив стана статия във вестник "Аарец", която съобщава за експлоатацията на работници в израелска фирма със собственик Ицхак Царфати. Президентът на фирмата отхвърли всички обвинения.

Сигналите за побои и унижения над работници във фирма "Арис" започнали да постъпват в българското посолство преди повече от 2 години.

В писмо до медиите президентът на фирмата Ицках Царфати твърди, че политиката и условията, които компанията му предлага, са най-добрите в сравнение с останалите подобни фирми. В писмото се казва, че лицето, с което израелските журналисти свързват актовете на насилие, е напуснало фирмата преди повече от 2 години. Царфати обяснява публикациите в медиите с бизнес интереси и нелоялна конкуренция. Той прилага и две благодарствени писма от български служители. Днес Ицках Царфати трябваше да се срещне с българския посланик в Тел Авив Цанко Яблански. Собственикът обаче отложил срещата, заради предстоящите избори утре.

От 95 000 легално работещи чужденци в Израел, 4000 хиляди са българи.

До момента в Плевен, в българския клон на фирмата, изпращала работници в Израел, няма оплаквания. Това съобщи нейният собственик.
Работник от село Новачене обаче разказа, че е бит и заплашван.

Работниците, които са ходили поне по един път, отиват пак, разказват гурбетчиите. Според част от тях, условията за живот и работа са нормални. Българите работят по 10 часа на ден, с почасова заработка от три долара и половина на час. Собственикът на фирмата от българска страна Тихомир Бачийски твърди, че отношението към строителите е повече от добро.

Спомените на Правдомир Димитров от село Новачене обаче не са добри. Той постъпва на работа в "Арис" през юни 2001-ва година.

"Много от хората, ако спорят и отстояват правата си, биват натупвани от българските шефове там, които са българи, просто да не им мътят водата. Има случаи на пребиване - чупени чейнета, на 19 юли например, колеги се почерпили, идват двама от балабаите и го пребиват. Мене един ме наби, тоя белег ми е от тогава, но го минаха, че сме се скарали помежду си и така си измиха ръцета. Аз бях изпратен за България през септември, когато написах писмо до Паси. Доста време не ме пуснаха да си тръгна, но видяха, че ставам неуправляем и ме изпратиха до България. След като министъра се интересуваше от мен, нищо не ми направиха, но там на всеки трима човека двама са предатели", разказва Димитров.

Предишният консул на България в Израел Детелина Стамболова категорично отхвърли пред Би Ти Ви предположенията, че дипломати от посолството са предупреждавали фирмата на Ицхак Царфати за това, кои работници се опитват да си заминат за България.

Стамболова разказа, че в мисията ни са постъпвали множество молби за съдействие, но за 3 години е имало само две жалби за използвано физическо насилие. Тя е консул в Израел до ноември миналата година. За първи път по време на тригодишния си мандат получава жалба срещу служители на Царфати в началото на 2000-та година. Работник, който вече си е заминал за България, твърди, че е бил пребит. От посолството опитват да направят проверка, но не установяват нищо освен, че битовите условия са лоши.

"Всички работници от бригадата отхвърлиха твърденията, че той е бил бит и срещу него е прилагано физическо насилие" обясни Стамболова.
Тя твърди, че пред дипломатите работниците не се оплакали от почти нищо.

"Може би е имало страх, може би са се въздържали да говорят", каза бившият ни консул в Израел.

Втората жалба идва миналата година - отново е написана от работник, вече завърнал се в България. Той твърди, че говори от името на още четирима свои колеги. Стамболова си спомня, че при срещата си с хората от посолството четирмата отричат да имат нещо общо с жалбата: "Те казаха, че желаят да си останат до края на договора, а един си го беше продължил даже."

Детелина Стамболова отрича посолството да е предупреждавало Царфати кои от работниците му се опитват да се измъкнат от Израел. Тъй като фирмата е задържала паспортите им, десетки българи са се обръщали с молба да им бъде издаден пасаван.

"Не сме предупреждавали фирмата за издаване на пасавана, но ако сме знаели къде е паспортът, сме го търсели, за да може човека да си излезе с паспорта", каза Стамболова.

Тя добави, че на всички обърнали се към посолството е помогнато.