Парче от сграда в центъра на София падна върху паркирал автомобил. За щастие пострадаха само ламарините на колата. Собствениците са семейство българи, живеещи в Англия, които днес се оказаха въвлечени в омагьосания кръг на българската бюрокрация.

Около 10.00 часа тази сутрин, Даниела, съпругът й и пет годишният им син паркират колата си на платен паркинг в непосредствена близост до жълтите павета на столицата. Когато се връщат виждат, че върху автомобила им има парче мазилка.

"Аз не знам какво ще направим с нашата кола, ние трябва да пътуваме в чужбина след една седмица. Никой не ни поема щетите. Да не говорим, че можеше да ми убие детето", каза Даниел Стоилова.

-То вътре ли беше?
- Не естествено, казвам, че ако това нещо се беше случило, когато ние слизаме или излизаме от колата с това 5 годишно дете.

Екипи на "Гражданска защита" веднага пристигнаха на мястото и обезопасиха зоната около опасната сграда. Обещаха на семейство Стоилови да им издадат протокол за нанесени щети.

От полицията обясниха на екипа ни, че в случая те не могат да помогнат с нищо, тъй като няма извършено престъпление. Посъветваха собствениците на пострадалата кола да подадат жалба срещу собственика на платения паркинг. Кой обаче е той - не е ясно. Събиращите таксата за паркинг не пожелаха да застанат пред камерата ни, но потвърдиха, че са уведомили шефа си.

"При нас в районната администрация нямаме данни това в момента, 2009 година, да е паркинг за автомобили, както и няма в търговския регистър да има фирма с такава дейност на този адрес", съобщи Людмила Гавазова, главен архитект на община "Възраждане".

Домоуправителят на жилищната кооперация на улица "Трапезица" има срок 30 дни да представи договор с фирма за укрепване на постройката. Оказва се и, че не за първи път падат парчета от сградата. Жилищната кооперация е на повече от 70 години.

"Една колежка, която чисти миналата година беше, падна до нея. Винаги, като има дъжд пада, по малко може да е, но пада", каза Валентина Ангелова.

За случилия се инцидент вина имат както живущите в жилищната кооперация, така и собственикът на платения паркинг. Първите, че не поддържат сградата, а от гаража, че не са уведомили община "Възраждане", за лошото и опасно състояние на постройката.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето