Възрастно семейство от Рудозем се натрови след консумация на фуражно царевично брашно, съобщиха от МБАЛ- Смолян. Мъж и жена на 71 г. от Рудозем са приети в интензивното отделение с интоксикация, причинена според лекарите от гъбата мораво рогче. Състоянието на възрастната двойка вече се стабилизира.
    
Двамата пациенти са постъпили в тежко състояние с гърчове. Бабата и дядото са натровени след ястие от фуражно царевично брашно, купено от мелница в Рудозем. Семейството обикновено купувало от мелницата брашно, което използвало и за качамак. Брашното не е купено от търговски обект, уточняват от РИОКОЗ- Смолян. Според д-р Ангел Каръшев, началник на ОАИЛ пациентите са с интоксикация след консумация на брашно, в което е имало мораво рогче.
    
Брашно с мораво рогче може да доведе до интоксикация и при животните, ако е в по-големи количества, коментира д-р Сава Бозуков, директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба. От службата нямат правомощия да проверяват складове за зърно и мелници, затова проверката по случая ще бъде насочена към Националната служба по зърно и фуражи. От РВМС ще информират службата за случая, за да се проследи произходът на царевицата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето